Virtuaaliteknologia ja sisältö kohtaavat koulutuksessa

Alertumin 15.3.2018 järjestämä Virtuaaliteknologian merkitys työturvallisuudessa -seminaari kokosi yhteen nelisenkymmentä työturvallisuuden parissa työskentelevää asiantuntijaa Vantaan Aviapolikseen.

Virtuaalinen todellisuus vie meidät muuhun ympäristöön, kuin missä fyysisesti olemme. Sen avulla voimme kokeilla asioita ilman, että joudumme vaarantamaan fyysisiä koneita tai järjestelmiä, ihmisistä puhumattakaan.

”Sosiaaliset ja oppimiseen liittyvät rajoitteet poistuvat, kun käytetään virtuaaliratkaisuja kokemukselliseen oppimiseen. Mahdottomasta tulee mahdollista, kun pystyy harjoittelemaan vaaratilannetta virtuaalisesti eikä pelkästään kuvainnollisesti”, Riku Aho, Alertumin toimitusjohtaja, kiteytti aloituspuheenvuorossaan. ”Virtuaaliteknologian avulla on mahdollista lisätä työturvallisuuskoulutuksen vaikuttavuutta olennaisesti.”

”Markkinoilla on tarjolla suuret määrät erilaisia verkkokoulutusratkaisuja, jotka eivät kuitenkaan yllä vaikuttavuudessa laadukkaan luokkamuotoisen, ryhmätöitä sisältävän opetuksen tasolle. Kutsun tätä leirinuotio-ilmiöksi: yhteiset käytännön harjoitukset, toisten kokemuksista oppiminen ja ryhmätyöt jättävät kokemuksena ihmisiin pysyvämmän muistijäljen. Virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus tarjoavat erinomaisen vaihtoehdon, kun koulutuksessa käydyistä asioista halutaan jättää vahvempi muistijälki.”

Lisäksi Aho totesi, että esimerkiksi rakennusalalla on toimijoita ja yrityksiä, jotka eivät näe koulutuksen arvoa. Syitä tähän lienee monia: turha byrokratia, koulutusten määrä, päällekkäisyys ja kustannukset. Norminpurkutalkoot olisivat tarpeen: tulisi olla yksi keskitetty tietorekisteri vaadittujen koulutusten ja pätevyyksien hallinnointiin.

”Yritysten kannattaa myös muistaa, että hyvin tehty turvallisuustyö on positiivista työnantajakuvan rakentamista”, Aho painotti.

Tulossa Alertum-seminaari: Asenne ja vuorovaikutus työturvallisuudessa ja työhyvinvoinnissa

19.4.2018 pidettävä seminaarimme pureutuu positiivisen vuorovaikutuksen ja asenteen vaikutuksiin työturvallisuudessa ja työhyvinvoinnissa. Tutustu myös Alertumin järjestämään Työturvallisuuskortti®-koulutukseen!