Toimitusjohtajan kynästä: Pätevyyskaaoksesta koulutusten hallintaan

Työmaalla porukka vaihtuu niin nopeasti, että työsuojelupäällikön tekemä Excel ei päivity samaa tahtia ja pätevyydet vanhentuvat. Tasaisin väliajoin työntekijöiltä tulee hätäviestiä: ”Emme pääse työmaalle, koska jokin pätevyys puuttuu tai se on vanhentunut.” Kahden vuoden välein tehdään ehkä ryhtiliike ja koulutetaan kaikki, jolloin tuotanto pysäytetään ja kaikki menevät pariksi päiväksi koulutukseen.

Sen jälkeen ovat ensiapukortit ja työturvakortit voimassa ja voidaan huokaista muutamaksi vuodeksi. Vaan oliko niitä muitakin koulutuksia, joita pitäisi hallita? Sähkötyöturvallisuus, tulityöt, nostotyöt, asbestipurkutyöt, kuljettajien ammattipätevyyskoulutukset, tieturvakoulutukset, henkilönostinkoulutukset, trukkikorttikoulutus varastomiehille ja tietoturvallisuuskorttikoulutus toimistolaisille…

Mistä näihin kaikkiin koulutuksiin löytyisi pätevät kouluttajat? Millä varmistetaan, että koulutus on hyvä ja se oikeasti pidetään? Onko omassa neuvotteluhuoneessa tilaa ja kuka tilaa pitsat, vai pitäisikö mennä muualle? Nämä ovat vielä kohtuullisia selvittää, mutta onko tämä sitä työtä, jota varten työsuojelupäälliköt, henkilöstöjohtaja tai toimitusjohtaja on palkattu? Ei minun mielestäni, varsinkin kun tätä tehdään joka kuukausi, pahimmillaan joka viikko. Niin ja se pätevyys. Muistiko joku päivittää sen tiedon siihen Exceliin?

Yritysten työntekijöiltä löytyy kyllä ammattitaitoa, mutta koulutukset eivät ole hallinnassa

Henkilöstö ei aina näe yleisten pätevyyskoulutusten arvoa, mutta yrityksen johdon kannalta yleiset pätevyyskoulutukset ovat hyvä tapa varmistaa, että johto on täyttänyt velvollisuutensa ja antanut riittävän koulutuksen henkilöstölle turvallisuuteen ja työtapoihin liittyen. Ja vaikka henkilöstö näkisikin pätevyyskoulutuksen arvon, hirvittävän säätämisen vuoksi koulutuksista muodostuu helposti pakkopullaa, joka vaikuttaa asenteisiin usealla tasolla. Väärä asenne syö itse koulutuksen arvon ja vaikuttavuuden.

Minun mielestäni tämä rumba ei kuulu asiakkaillemme lainkaan. Vastuu on yrityksen johdolla, mutta palveluntarjoaja voi auttaa yritystä huomattavasti. Jos koulutusyritys järjestää koulutuksia eikö tuntuisi luonnolliselta, että he tarjoavat myös koulutusten hallintaan ratkaisua?

Mihin sinun aikasi kuluu?

Asiakkaillamme on siis ongelma. Kaikki eivät siihen kiinnitä kovin suurta huomiota, osa ei välitä, mutta usealle yritykselle ongelma on todellinen ja siihen kulutetaan kokonaisuudessaan järjettömän paljon työaikaa ja rahaa.

Ajatellaanpa miten tilanteen voi ratkaista. Kirjaudutaan mielikuvituksellisesti sähköiseen palveluun, jossa yrityksen henkilöstö ja kaikki heiltä vaadittavat pätevyydet ovat yhdessä ja samassa paikassa.

  • Kokonaistilanne helposti näkyvillä
  • Koulutussuunnittelun helppous
  • Yrityksen tiedot ja koko henkilöstön koulutukset hallinnassa
  • Ylivoimaisen nopea ja helppo kurssivaraus ja henkilöstön siirto avoimiin koulutuksiin
  • Aina ajan tasalla oleva tieto
  • Mahdollisuus lisätä yrityksen omia seurattavia pätevyyksiä tai koulutuksia
  • Automaattiset ilmoitukset vanhenevista pätevyyksistä
  • Automaattiset raportit kokonaistilanteesta
  • Raportit KELA – korvauksia tai koulutusvähennyksiä varten
  • Koko historiatieto hallussa
  • Ei äkkitilanteista johtuvaa ajanhukkaa, vaan säännöllistä, suunniteltua toimintaa
  • Kustannussäästö

Asiakkaidemme tuskaa seuranneena olemme viimeisen vuoden ajan rakentaneet ratkaisua, jonka haluamme tarjota kaikille asiakkaillemme käyttöön. PÄTEVÄ –pätevyyksienhallintajärjestelmä kokoaa kaikki henkilöstön pätevyydet yhteen paikkaan ja varmistaa, että ne pysyvät voimassa, mikäli työntekijä ilmestyy koulutukseen sovittuna aikana. Kouluttaminen säännöllisesti järjestettävissä koulutuksissa on helppoa, tehokasta ja vaikuttavaa, ja koulutukset pysyvät hallinnassa.

Saattaisit myös olla kiinnostunut: