Miten saada jatkoa ammattipätevyyskorttiin?

Pian alkaa olla aika uusia kuorma- ja linja-autonkuljettajan ammattipätevyyskortti. Olemassa olevaa ammattipätevyyskorttia voi ylläpitää suorittamalla viiden vuoden jaksoissa viisi koulutuspäivää niin, että 35 tuntia ammattikuljettajan jatkokoulutusta täyttyy. Pakollinen osa ammattipätevyyttä on Ennakoivan Ajon koulutus. Loput neljä seitsemän tunnin kestoista koulutuspäivää ovat vapaavalintaisia — saman koulutuksen voi suorittaa kahteenkin kertaan.

Kuljettajan ammattipätevyyskortti

Ammattipätevyyskortti on virallinen asiakirja, joka todistaa, että kuljettaja on suorittanut tarvittavan koulutuksen ja on pätevä toimimaan ammattikuljettajana. Se osoittaa myös, että kuljettaja tuntee tieliikenteen viimeisimmät säädökset ja määräykset, osaa käsitellä ajoneuvoa turvallisesti edistäen tieliikenteen kokonaisvaltaista turvallisuutta. Jatkokoulutus on siten keskeinen osa ammattikuljettajan jatkuvaa kehittymistä ja alan standardien tuntemista.

Kuka tarvitsee ammattipätevyyskortin?

Lainsäädäntö vaatii ammattimaisesti liikenteessä toimivalta kuorma- ja linja-autonkuljettajalta ammattipätevyyttä. Ammattipätevyys on vaadittu henkilöliikenteessä 10.9.2008 alkaen ja tavaraliikenteessä 10.9.2009 alkaen. Pääsääntö on, että ammattipätevyys saatetaan voimaan peruskoulutuksella ja sitä ylläpidetään jatkokoulutuksella. Koulutusvelvoite koskee ammattikuljettajia, joilla on C1-, C-, D- tai D1-ajo-oikeus. Myös liikennetraktorit ovat ammattipätevyyden piirissä.

Alertum tarjoaa ammattipätevyyden jatkokoulutusta. Perustason ammattipätevyyden hankkiminen onnistuu useimpien autokoulujen kautta.

Alertumilla on kattava tarjonta kuljettajan ammattipätevyyskoulutuksia

Kaikista koulutusaiheista ammattipätevyysmerkintää korttia varten ei voi saada, sillä Trafi on hyväksynyt vain tietyt koulutukset ammattikuljettajille soveltuviksi koulutuspäiviksi. Koulutusohjelmia hyväksytään jatkuvasti lisää, joten soveltuvien koulutusaiheiden määrä kasvaa jatkuvasti.

Alertumin koulutustarjonnasta löytyy kattava valikoima ammattipätevyyskoulutuksia, jotka on hyväksytty Liikenne- ja viestintävirastossa. Koulutuksia voi suorittaa perinteisenä lähikoulutuksena, etänä webinaarina ja itsenäisinä verkkokursseina. Huomioithan, että jatkokoulutuksessa itsenäisen verkko-opetuksen enimmäismäärä on 12 tuntia. Loput opetusmenetelmät (lähikoulutus, webinaari) ja kurssit kuljettaja voi valita vapaasti muodostaen kokonaisuuden, joka tukee parhaiten omaa tehtävänkuvaa. Ainoa pakollinen osa ammattipätevyyttä on Ennakoivan Ajon koulutus EAK, joka edistää ennakoivaa ja kestävää ajotapaa.

Jokaisen hyväksytysti suoritetun koulutuksen jälkeen kuljettaja ansaitsee ammattipätevyysmerkinnän koulutuspäivästä, jonka Alertum huolehtii Traficomin rekisteriin. Merkintä koulutuspäivästä on voimassa viisi vuotta.

Löydät kaikki ammattipätevyyden jatkokoulutukseen soveltuvat koulutukset täältä.

Miten ammattipätevyyskortin voi saada ja uusia?

Ammattipätevyyden hakemisekisi, ylläpitämiseksi tai uudelleen voimaan saattamiseksi on suoritettava kuljettajille suunnattu jatkokoulutuskokonaisuus, joka kattaa 35 tuntia koulutusta viiden vuoden aikana. Koulutuspäivien tulee olla kestoltaan vähintään seitsemän (7) tuntia. Mikäli seitsemän tunnin koulutus on jaettu kahteen osaan, tulee kokonaisuus suorittaa peräkkäisinä arkipäivinä (48 tunnin sisällä).

Jatkokoulutuspäivän hyväksytyn suorituksen merkiksi Alertum rekisteröi tiedon koulutuksesta Traficomin hallitsemaan liikenneasioiden rekisteriin. Kun kaikki viisi koulutuspäivää on suoritettu viiden vuoden sisällä, voi kuljettaja hakea erillistä ammattipätevyyskorttia tai ajokorttiin erityisehtoa ammattipätevyydestä Ajovarma Oy:sta.

Milloin ammattipätevyyskortin hakeminen on ajankohtaista?

  • Uusille kuorma- ja linja-autonkuljettajille viisivuotisjakso käynnistyy perustason ammattipätevyystodistuksen päivämäärästä.
  • Kokeneemmille ammattipätevyyden uusioille viisivuotisjakso käynnistyy edellisen ammattipätevyyskortin myöntämisen jälkeen. Tarkista ammattipätevyyskorttisi päättymispäivä kortistasi tai Traficomin Oma Asiointi -palvelusta. Ylläpitämisen edellytyksenä on voimassa oleva ajo-oikeus.
  • Mikäli ammattipätevyyskortti on voimassa molempiin kuljetusmuotoihin (henkilö- ja tavaraliikenne), yksi 35 tunnin jatkokoulutuskokonaisuus riittää ammattipätevyyden ylläpitämiseen.
  • Jos ammattipätevyyskortti on vanhentunut, saat pätevyyden uudelleen voimaan suorittamalla viisi jatkokoulutuspäivää. Tämän jälkeen korttia voi hakea uudelleen Ajovarmalta.

Kauanko ammattipätevyyden jatkokoulutus on voimassa?

Ammattipätevyyden jatkokoulutuspäivämerkinnät ovat voimassa viisi (5) vuotta. Näin ollen ammattipätevyyskortti tulee uusia viiden vuoden välein. Koulutukset voi käydä pikkuhiljaa viiden vuoden aikana tai suorittaa vaikka peräkkäisinä päivinä viisivuotisjakson sisällä.

Mikäli pohdit, onko ammattipätevyyskorttisi voimassa, löydät tiedon vaivattomasti Traficomin sähköisestä asiointipalvelusta. Palvelusta löydät ajoluvat, ajo-oikeus päätökset sekä muut ajokorttiin liittyvät henkilökohtaiset tiedot.

Paljonko ammattipätevyyskortti maksaa?

Kuljettajan ammattipätevyyskortin hinta riippuu valituista koulutusaiheista. Jatkokoulutuspäivien maksut vaihtelevat 69 € ja 299 € välillä. Lisäksi jokaisesta ammattipätevyysmerkinnästä veloitetaan viranomaiskulu 11 € (alv 0 %) sekä käsittelykulu 4 € (+ alv 24 %), jotta tieto koulutuksen suorittamisesta saadaan Traficomin rekisteriin.

Halvimman koulutuspaketin saa aikaan valitsemalla:
Ennakoivan ajon koulutuksen (kaikille pakollinen)
Ammattiautoilijan työturvallisuuskoulutus -verkkokoulutuksen tai Työturvallisuuskortti® –koulutuksen
Digipiirturin käyttö, ajo- ja lepoaika työaikalakikoulutuksen
SPR Ensiapukurssi EA1 (16 tunnin koulutus, kaksi ammattipätevyyspäivämerkintää).

Kun viisi koulutuspäivämerkintää on ansaittu, voi kuljettaja hakea Ajovarmasta ammattipätevyyskorttia. Kalenteriin kannattaa pistää muistutus uuden kortin hakemisesta noin puoli vuotta ennen kortin vanhentumista. Jos et ole vielä suorittanut yhtäkään koulutuspäivää seuraavalle viisivuotiskaudelle, kannattaa kurssien suorittaminen aloittaa heti.

Ammattipätevyyskortin hyödyt ja merkitys

Ammattipätevyyskortti ei ole vain lakisääteinen vaatimus, vaan se myös parantaa kuljettajan työllistettävyyttä ja mahdollisuuksia ammatillisessa kehityksessä. Kortin hallussapito osoittaa työnantajille ja asiakkaille, että kuljettaja on sitoutunut ammattimaiseen toimintaan ja turvalliseen ajamiseen.

Milloin ei tarvita ammattipätevyyskorttia?

Ammattipätevyyskorttia ei tarvita henkilöautojen kuljettamiseen eikä tilanteissa, joissa kuljetetaan henkilökohtaisia tavaroita. Pätevyyttä ei vaadita kuljetuksissa, jotka ajetaan ei-kaupallisia tarkoituksia varten. Muissa tapauksissa ammattikuljettajalta vaaditaan ammattipätevyyden jatkokoulutusta.

Jos linja-auton ajo-oikeus on alkanut ennen vuotta 10.9.2008 tai kuorma-auton ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2009, perustason ammattipätevyyskoulutusta tai -koetta ei tarvita. Näissäkin tapauksissa ammattikuljettajilta edellytetään jatkokoulutuksesta myönnettävää ammattipätevyyttä.

Kuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutukseen viitataan useilla eri termeillä, joilla tarkoitetaan samaa ammattipätevyyslaissa olevaa koulutuskokonaisuutta. Usein kuultuja nimityksiä ovat muun muassa: direktiivipäivät, direktiivikoulutus, ammattipätevyyskurssi, ammattipätevyyskoulutus, amp-koulutus sekä trafi koulutus. 

Varaa ammattipätevyyskoulutukset kätevästi koulutushakumme kautta.

Koulutushakuun

Ota yhteyttä