Salibandyjoukkueen toimihenkilöt päivittivät taitonsa Alertumin ensiapukurssilla etänä

Salibandystä ei tule ensimmäisenä mieleen lajin vaarallisuus. Silti onnettomuuksia sattuu yllättävän paljon. Espoolainen salibandyjoukkue Westend Indians halusi lisätä omaa valmiuttaan ja taitojaan riskitilanteiden varalta. Alertumin webinaarina toteutetun ensiapukurssin myötä he kokevat saaneensa rutkasti enemmän mielenrauhaa ja he tietävät, mitä tehdä tapaturman sattuessa. Ensiaputaitojen päivittäminen sujui etänä näppärästi.

”Ensiaputaitojen kertaaminen webinaarissa onnistui erinomaisesti!”

Salibandy on riskialtis laji – Suomen palloiluhallit lisäävät haastetta

Salibandy on 70-luvulla Ruotsissa kehitetty laji, joka sopi hyvin sikäläisille käsipallohalleille. Suomen palloiluhallit sen sijaan ovat lajille usein liian ahtaat. Kun seinät ja katsomot ovat lähellä kenttää nopeatempoisessa lajissa, riskitilanteita syntyy.

Viimeisin vakava onnettomuus sattui vuoden 2021 syyskuussa, kun Tampere Classicin pelaaja Krister Savonen törmäsi urheiluhallin kattorakenteeseen. Tuloksena oli aivotärähdys, jollaisen sattuessa oikeaoppinen reagointi on valttia.

Salibandyssä kaikilta haavereilta ei voi välttyä ja siksi ensiaputaidot ovat ratkaisevassa roolissa joka tasolla.

Ensiaputaidot lisäävät turvallisuutta kaikilla ammattilais- ja harrastustasoilla

Ensiapukurssin tärkeydestä on samaa mieltä myös espoolainen salibandyjoukkue Westend Indians. Joukkue haluaa tarjota jäsenilleen mahdollisimman turvallisia pelikokemuksia. Siksi ensiaputaitoja lähdettiin vahvistamaan joukkueen toimihenkilöiden osaamista päivittämällä.

Vallitsevan tautitilanteen vuoksi suosioon nousseet Alertumin webinaarikoulutukset valikoituivat toimihenkilöiden koulutustavaksi. Ensiapukurssille osallistuivat joukkueen harrastevalmennuspäällikkö Veera Inkeroinen ja apuvalmentaja Jutta Puranen.

Webinaarikoulutus on joustava ja turvallinen vaihtoehto niin urheiluseuroille, yrityksille kuin yksityishenkilöille ensiaputaitojen verestämiseen. Lue seuraavaksi, mitä mieltä Jutta ja Veera olivat etäkoulutuksesta!

Osallistava ja rento kouluttaja osaa opettaa tehokkaasti videon välityksellä

Jutta ja Veera olivat aiemmin osallistuneet luokkahuoneessa tapahtuvaan perinteiselle ensiapukurssille, mutta webinaarikoulutus oli molemmille uusi kokemus. Kun koulutus pidetään videon välityksellä, on ensisijaisen tärkeää saada osallistujat keskittymään tiiviisti sisältöön. Onhan kyse taidoista, jotka voivat pelastaa jossain tilanteessa toisen ihmisen hengen.

Siitä Alertumin kokenut kouluttaja saikin kiitosta. ”Koulutuksen parhaita puolia oli ehdottomasti sisällön lisäksi kouluttajan osallistava tyyli,” Veera sanoo. ”Asiallisen, mutta rennon ilmapiirin ansiosta kaikki uskalsivat osallistua.”

”Webinaari sopi erityisesti kertaalleen käydyn asian kertaukseen mainiosti,” mainitsee Jutta. ”Erityisesti lasten ja nuorten kanssa toimiessa ensiaputaidot ovat ensisijaisen tärkeät. Se, että minä voin olla se turvallinen aikuinen, johon voi turvautua hädän hetkellä, on upea asia,” hän toteaa.

Esimerkkien avulla luotu muistijälki auttaa toimimaan oikein, kun ”tilanne on päällä”

Molemmat toteavat, että vaikka paikan päällä käydyllä ensiapukurssilla on myös etunsa, voi omaa ajattelutapaansa säätämällä opetella muistamaan tärkeitä ensiaputaitoja tehokkaasti myös webinaarikoulutuksessa.

Jutta ja Veera puhuvat tässä yhteydessä vahvojen muistijälkien luomisesta. ”Kouluttajan omaan kokemukseen perustuvia esimerkkejä oli paitsi mielenkiintoista kuunnella, ne auttoivat aidosti muistamaan ydintaitoja,” Jutta kertoo.

Ja siinä Jutta on aivan oikeassa. Tutkimus osoittaa, että muistamme asioita hämmästyttävän tarkasti jopa vuosikymmenten jälkeen, kun niihin liittyy voimakas tunnetila. Sanoistaan sujuva kouluttaja pystyy käyttämään tätä edukseen ja tehostamaan viestiään.

Hyvä kouluttaja voi kertoa siten esimerkiksi tajuttoman kylkiasentoon asettamisen nyrkkisäännöstä yhdessä tosielämän kokemuksen kanssa. Vaikka koetut tilanteet eivät ole aina mukavaa kuultavaa, ne luovat kuulijassaan voimakkaan tunteen, joka puolestaan yhdistyy opiskeltavaan taitoon. Sellainen muistetaan vielä vuosien päästä.
”Merkittävää ei ole se, kuinka muistijälki on syntynyt vaan se, että sellainen on ja sitä voidaan tapaturmatilanteessa hyödyntää,” kaksikko toteaa.

Tuoreilla taidoilla kohti uutta kevätkautta turvallisin mielin

Jutta ja Veera palaavat salibandykentille toiveikkaana tulevasta kevätkaudesta, sillä pandemia oli harmillisesti sirpaloinut edellistä kautta ja pelejäkin jouduttiin perumaan. Lisäksi he muistuttavat, että ajan tasalla olevat ensiaputaidot ovat tärkeät myös pelikenttien ulkopuolella.

”Koulutus oli toteutettu hyvin ja ensiapukurssia edeltävä viestintä oli erittäin selkeää. Ensiaputaitojen kertaaminen webinaarissa onnistui erinomaisesti,” he kertovat. ”Kirsikkana kakun päälle ensiapukortti saapui postissa nopeasti koulutuksen jälkeen!”

Ovatko ensiaputaitosi ajan tasalla? Päivitä ne joustavasti Alertumin ensiapukurssilla

Vaikka vietämme tätä nykyä yhä enemmän aikaa kotona, ensiaputaidot eivät ole yhtään sen pienemmässä arvossa. Päinvastoin, tilasto osoittaa, että onnettomuuksia sattuu kaikista eniten kotona.

Harrastustoiminnassa puolestaan ensiaputaitoiset vetäjät rohkaisevat osallistumaan ja voivat antaa monelle nuoren pelaajan vanhemmalle mielenrauhan. Pelin tiimellyksessä pienempiä ja suurempia kolhuja luonnollisesti sattuu. Silloin on tärkeää, että paikalla on aikuisia jotka osaavat reagoida tilanteeseen oikealla tavalla.

Lue lisää kehutuista ensiapukursseistamme ja varaa omasi näppärästi netissä! Joustavat peruutus- ja muutosmahdollisuudet tekevät aikataulujen järjestelystä vaivatonta.