​Miten toimit, kun palokellot soivat?

Syksyn lähestyessä viimeisetkin lomailijat alkavat palata työpaikoilleen. Tuleva työkausi onkin hyvä aloittaa verestämällä muistiaan työpaikan turvallisuusasioista ja -käytänteistä. Muistatko vielä missä sijaitsevat työpisteesi lähimmät käsisammuttimet? Entä missä olikaan kokoontumispaikka? Mitä toimenpiteitä palohälytyksen aikana tulikaan muistaa?

Vaikka kysymykset voivatkin näyttää paperilla helpoilta, voi asian laita olla tositilanteen tullen eri. Pieni paniikki ja kaaos iskevät, kun palokellot ryhtyvät yhtäkkiä pirisemään kovaäänisesti. Aikaisempina vuosina pidetyt harjoitukset ovat muisto vain, eivätkä kaikki enää tiedä omaa rooliaan tai vastuualuettaan. Pahimmassa tapauksessa monta elintärkeää toimenpidettä jää tekemättä.

Toimintavarmuus erilaisissa poikkeustilanteissa tehostuu huomattavasti, kun turvallisuusasioita käydään yhdessä läpi ja käytänteitä harjoitellaan. Tämän takia työnantajan kannattaakin säännöllisesti pitää henkilökunnalle turvallisuuskoulutuksia ja -harjoituksia. Harmillisen usein turvallisuusasioihin kiinnitetään huomiota vasta sitten, kun jotain on tapahtunut, jolloin ainakin vaarojen ennaltaehkäisyssä on jo epäonnistuttu.

Alertum järjestää työpaikoille paloturvallisuuskoulutuksia ja poistumisharjoituksia. Miten paloturvallisuuteen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa? Pyydä asiantuntijamme käymään ja keskustelemaan yksityiskohdista.

Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut turvallisuusasiantuntija Nico Laurell.