Osaatko toimia oikein palon syttyessä?

Alkusammutus on kuin uimataito. Se kannattaa opetella ennen kuin joutuu tositilanteeseen,” kuuluu Suomen pelastustoimen motto. Alkusammutus on kansalaistaito – kun tulipalo syttyy ja ryhdyt sammuttamaan alkavaa paloa oikein, monessa tapauksessa voidaan säästyä materiaalivahinkojen lisäksi niiltä kaikista tärkeimmiltä, eli ihmishenkien menetykseltä.

Alkusammutus tarkoittaa alkavan palon sammuttamista omin toimin. Päättäväisyyden lisäksi onnistuneessa alkusammutuksessa tärkeää roolia näyttelevät perusteellisesti sisäistetyt alkusammutustaidot ja huolella valitut varusteet. Kun asenne, taidot ja tarvikkeet ovat kunnossa, tulipalon alusta voi parhaimmillaan selvitä säikähdyksellä.

”Alkusammutuksen tarkoitus on rajata paloa tai ostaa aikaa siihen asti, että ammattipelastajat ehtivät paikalle. Parhaassa tapauksessa palo saadaan sammumaan alkusammutuksella,” kertoo Preston tuotehallinta- ja markkinointijohtaja Tarja Vilmi. ”Tärkeintä on muistaa, että itseä tai läheisiä ei pidä lähteä vaarantamaan.”

 

Tulipaloriskejä löytyy jokaisesta työpaikasta – siksi alkusammutuksen koulutus sopii kaikille

Harva varmaankaan ajattelee, että tulipaloriski voi piillä kulman takana jokaisessa työpaikassa. Silti tulipaloja syttyy työpaikoilla kaikkialla Suomessa. Mutta miksi?

Kun tutkitaan yleisimpiä syitä tulipalojen syttymiselle, saamme ensimmäisenä katsoa peiliin, sillä kaikista useimmin palot saavat alkunsa ihmisten varomattomuudesta tai suoranaisesta tahallisuudesta erilaisia laitteita ja koneita käytettäessä. Toki monessa tilanteessa koneet ja laitteet voivat ihan vain vikaantua, joutua häiriötilaan tai niissä voi olla valmistajan laadunvalvonnan ohi päässyt valmistusvirhe, joka korostaa sammutustaitojen tärkeyttä entisestään.

 

Rakennuspaloihin liittyvät hälytystehtävät

Tilastoa rakennuspaloista, joihin pelastuslaitos on kutsuttu paikalle.
Laskeva käyrä viestii siitä, että alkusammutus otetaan tosissaan yhä useammin. Lähde: Prontonet

 

Summa summarum: moni tulipaloon johtava tilanne voidaan saada estettyä huolellisuudella. Jos kehno tuuri kuitenkin käy ja palo pääsee syttymään, alkusammutukseen tarvittava koulutus ja sopivat varustus on kultaakin kalliimpaa.

 

Alkusammutuksen koulutuksessa opit arvioimaan tulipalotilanteen ja toimimaan oikein

Alkusammutuksen A ja O on se, että se tehdään oikeaoppisesti ja oikeilla välineillä. Siihen paras ratkaisu on Alertumin järjestämä Alkusammutuskoulutus (AS1), jonka aikana saat kaikki alkusammututukseen tarvittavat opit kokeneiden kouluttajiemme perehdyttämänä. Alkusammutuskoulutus AS1 toteutetaan Suomen Pelastusalan keskusjärjestön kansallisen koulutuskonseptin mukaisesti.

Parasta koulutuksessa on se, että se soveltuu ihan jokaiselle siitä huolimatta, millä toimialalla yrityksesi toimii.

Alkusammutuskoulutuksen (AS1) aikana opit kaiken oleellisen alkusammutukseen lyhyessä ajassa. Tunnin mittainen teoriaosuus on nimittäin tiivis paketti – sen käytyäsi tunnet alkusammutuksen merkityksen tulipaloissa, turvallisen tavan toimia tulipalotilanteissa ja erilaisten alkusammutusvälineiden oikeaoppisen käytön.

Koulutuksen ansiosta osaat siten arvioida vähän rautaisempiakin hermoja vaativassa tilanteessa, kannattaako alkusammutusta yrittää ja kuinka se käytännössä tehdään. Teoriaosuuden suorittamisesta tekee leppoisaa mahdollisuus suorittaa se webinaarina vaikkapa omalta kotisohvalta.

Käytännön sammutuskokemusta ja itsevarmuutta syntyy koulutuksen toisessa osassa, jossa keskitytään alkusammutuksen harjoittelemiseen käsisammuttimella ja sammutinpeitteellä. Kun koulutus on suoritettu, osallistujat saavat AS1-pätevyyden osoittavan kortin, joka on voimassa viisi vuotta.

👉 Muista myös, että voit ottaa meihin yhteyttä ja pyytää tarjouksen ryhmäkoulutuksesta. Kouluttajamme räätälöivät koulutuksen yrityksellesi sopivaksi ja voivat tulla yrityksesi tiloihin vetämään koulutuksen, on yrityksesi missä päin Suomea hyvänsä!

 

Teetkö töitä, joissa kipinät lentävät? Muista suorittaa tulityökortti!

Muista myös, että Alertumilla voit suorittaa tulityökortin. Suorittamalla tulityökortin osaat toimia turvallisesti tehdessäsi tulitöitä, kuten hitsaamista ja metallin hiomista.

Tulityökorttiin ja sen koulutukseen kuuluu teoriaosuus, käytännön sammutusharjoittelua ja loppukoe. Koko koulutus kestää alusta loppuun kahdeksan tuntia, eli investoimalla koulutukseen yhden työpäivän verran saat tulityökortin, joka on voimassa viisi vuotta.

 

Alkusammutuksesta on korvaamaton apu – muista nämä 5 kohtaa, jos palo syttyy

Alkusammutuksen merkityksestä kertoo se, että joka vuosi ripeiden alkusammutustoimien ansiosta säästetään ihmishenkiä ja vältytään kymmenien miljoonien eurojen aineellisilta vahingoilta. Kurkkaa alta vielä viisi tärkeintä muistisääntöä alkusammutustilanteissa toimimiseksi, ihan vaikka muistin virkistyksesi!

 

  1. Ohjaa tilassa olevat henkilöt turvaan ja varoita muita välittömässä vaarassa olevia.
  1. Tee alkusammutus siihen soveltuvalla varustuksella, jos se on turvallisesti mahdollista. Älä ikinä vaaranna omaasi tai muiden turvallisuutta.
  1. Hälytä apua soittamalla 112.
  1. Rajoita paloa sulkemalla ovet ja ikkunat. Varoita naapureita.
  1. Opasta pelastajat palopaikalle.

 

Ripeän ja oikeaoppisen lähestymisen lisäksi alkusammutuksessa ratkaisevassa roolissa ovat alkusammutuksessa tarvittavat välineet. Alta löydät koosteen siitä, millaisilla varusteilla voit tukahduttaa palavan tulipalon.

 

Sammutustarvikkeet ovat kuin henkivakuutus – valitse siis tarkasti!

Löydät kattavan valikoiman sammutustuotteita Preston verkkosivuilta. Yleisimpiä alkusammutuksessa käytettäviä tuotteita ovat:

  • Käsisammutin
  • Sammutuspeite
  • Pikapaloposti
  • Sankoruisku

Alkusammutukseen sopivien tuotteiden käyttö onnistuu helposti myös yksin. Se on tärkeää, sillä etätyön lisääntyessä löydämme itsemme työpaikalta yhä useammin yksin.
Kun työpaikaltasi löytyy alkusammutukseen pätevät tarvikkeet, olet käynyt alkusammutuksen kurssin ja ehkä vielä päälle tulityökurssin, olet valmis toimimaan, vaikka tilanne olisikin yhtäkkiä päällä.

Käy lopuksi läpi asiantuntijoiden muistilista alkusammutustilanteen arviointiin. Kun muistat nämä, voit luottaa taitoosi toimia oikein!

📚 Lukuvinkki: Tiesitkö, että monissa sammutusvaahdoissa käytetään erittäin haitallisia PFAS-yhdisteitä? Preston asiantuntijat kertovat, miksi niiden käytöstä kannattaa luopua ja mitä myrkytön palontorjunta tarkoittaa.

 

Presto vesisammutin

Preston PFAS-vapaa ja siten myrkytön vesisumusammutin Presto Vesisammutin.
Tällä alkusammutus hoituu tehokkaasti – itseäsi ja ympäristöä myrkyttämättä!

 

Arvioi tilanne oikein – näin aloitat alkusammutuksen turvallisesti

Alkusammutustilanteessa on oleellista tehdä nopea tilannearvio siitä, onko alkavaa paloa turvallista lähteä sammuttamaan yksin. Muista, että tilanteen vaikuttaessa liian uhkaavalta tai palon ollessa liian suuri, ohjaa kaikki vaarassa olevat turvalliseen paikkaan ja soita hätänumeroon 112. Sankaria ei pidä lähteä leikkimään.

  1. Onko palo liian suuri?
  2. Onko hengittäminen turvallista?
  3. Onko lämpötila noussut liikaa, tai onko ilmassa liian paljon savua?
  4. Onko tilasta turvallinen poistumisreitti?

Jos liekit eivät lyö päälakeasi korkeammalle, tilassa voi hengittää ja lämpötila ei ole ehtinyt kavuta liian korkealle, alkusammutusta kannattaa aina yrittää!

 

Suomalaisten alkusammutuksen taidoissa on vielä parantamista – panosta tarpeellisen tiedon ja taidon hankkimiseen

Alkusammutukseen käytettäviä varusteita löytyy monesta työpaikasta ja kodista, mutta niiden käyttötaidoissa on tilastojenkin valossa paljon petrattavaa. Esimerkiksi vuonna 2018 Pelastuslaitoksen mukaan 200 tulipalotapauksessa alkusammutuksen tarpeet oli hankittu, mutta tositilanteessa niitä ei käytetty.

Taitojen hankkiminen Alkusammutus (AS1) -koulutuksessa on parasta mahdollista ennakointia. Koulutuksen käymällä varmistut siitä, että sinulla ja työkavereillasi on oikeat eväät ja päättäväisyys toimia oikein, jos vahinko sattuu. Kartoita samalla myös työpaikkasi alkusammutustarpeiden tilanne ja päivitä ne Preston laadukkailla alkusammutusvarusteilla!

Tutustu alkusammutuskoulutukseen

Ota yhteyttä