Asiakashaastattelussa Kankaanpään kaupungin tietohallintopäällikkö Jukka Ehto

Kankaanpään kaupungille pidettiin tietoturvallisuuskoulutus kesäkuussa 2016 ja saimme elokuussa Kankaanpään kaupungin tietohallintopäällikön Jukka Ehdon keskustelemaan tietoturvallisuudesta kanssamme.

”Meidän kaikkien tietokoneita käyttävien pitäisi osata vähintään liikennesäännöt, kuten autolla ajamisen edellytyksenäkin on, jotta pystymme ymmärtämään toiminnassamme olevia riskejä. Kaikkien ei tarvitse olla mekaanikkoja tai järjestelmäasiantuntijoita, mutta perusasiat on hallittava”, Jukka Ehto kertoo.

Jukka Ehdolla on henkilökohtaista intohimoa tietoturvallisuusasioihin, joten aivan vahingossa hän ei ole tietohallintopäälliköksi ajautunut. ”Haluan seurata omaa aikaani ja verkostoitua ihmisten kanssa. Asenne tietoturvallisuutta kohtaan on paranemassa, mutta vielä on paljon tehtävää. Suomesta löytyy niin sanottuja vähättelijöitä, jotka mielellään puhuvat ihmisiä liittymään vähättelijöiden joukkoon. Tietoturvallisuus ei kuitenkaan ole sellainen asia, mitä missään nimessä pitäisi vähätellä, toki ei sitä pidä paisutellakaan, vaan siihen täytyy suhtautua avoimesti ja kasvavalla uteliaisuudella.”dfdfdc

Jukka Ehto tutustui Alertumiin ja asiantuntija Lari Lindéniin Digitaalinen Kunta –tapahtumassa keväällä 2016, jossa keskustelu tietoturvallisuuden kouluttamisesta Kankaanpään kaupungin henkilöstölle nousi ajankohtaiseksi.

Ensimmäinen koulutus saatiin järjestymään nopealla aikataululla kesäkuulle, johon myös Jukka itse pääsi osallistumaan. Hän pitää tietoturvallisuuskoulutusta positiivisena asiana ja erityisesti sen toteutus oli hänelle mieleen. ”Ajattelevalle ihmiselle pitää järjestää omaa aikaa, jotta hänellä on mahdollisuus pysähtyä arjen kiireiden keskellä ja oikeasti pohtia tietoturvallisuusasioita”, kertoo Jukka. ”Kyse ei tavallaan ole pelkästään kortista vaan myös symbolista, jolla pystyy osoittamaan oman osaamisensa ja ymmärryksensä tietoturvallisuudesta. Koulutus antaa rohkeutta aloittaa keskustelu tietoturvauhkista sekä osallistua keskusteluun tietoturvallisuudesta.”

Tietoturvallisuuskoulutus rakentuu verkkokoulutusosiosta sekä neljän tunnin mittaisesta lähiopetuksesta. ”Meillä murehdittiin ennakkoon lähikoulutusosion kouluttajaa ja pelättiin, että sieltä tulee joku nörtti, joka kertoo teknisiä yksityiskohtia ja paasaa koko sen neljä tuntia yhtä soittoon suu vaahdoten”, Jukka naurahtaa huvittuneesti. ”Alertumin kouluttaja Leo Hämäläinen oli erittäin positiivinen yllätys rauhallisella olemuksellaan, asiantuntijuudellaan sekä maanläheisellä keskusteluun pyrkivällä koulutustyylillään. Verkkokoulutuksen osa-alueet käytiin hyvin neljän tunnin aikana lävitse ja lisätietoakin tuli. Sain positiivista palautetta kokonaisuudesta ja erityisesti siitä, että koulutus ei vienyt liikaa työaikaa. Etäosion eli verkkokoulutusosion pystyi tekemään rauhassa kotona ja lähiopetuskoulutus täydensi loistavasti etäosion sisältöjä.”

Jukka Ehdon mukaan asenne tietoturvallisuusasioita kohtaan on jo parantumassa, mutta vielä löytyy paljon tekemistä. Suomen kaupungeilla ja kunnilla on erittäin vaihteleva taso kohdata erilaisia tietoturvauhkia ja Jukka itse haluaisi ajatella, että Kankaanpään kaupunki kuuluisi edelläkävijöiden joukkoon myös tietoturva-asioissa.

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Lari Lindén, Johtava turvallisuusasiantuntija, Alertum Oy, lari.linden@alertum.fi
Jukka Ehto, Tietohallintopäällikkö, Kankaanpään kaupunki, jukka.ehto@kankaanpaa.fi