Päästäänkö teillä nollaan tapaturmaan? 

Alertum on yksi monista Nolla tapaturmaa -foorumin jäsentyöpaikoista. Foorumi on työpaikkojen verkosto, jonka tavoitteena on työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden jatkuva parantaminen sekä hyvien käytäntöjen levittäminen.

Nollaan tapaturmaan pyrkivä ajattelutapa on tuonut mukanaan paljon hyvää. Tapaturmataajuudet ovat todistetusti laskeneet ja yhä useampi yritys on myös päässyt nollaan tapaturmaan. Siitäkin huolimatta Suomessa tapahtuu vuosittain yli 100 000 työtapaturmaa, joista jopa 20 johtaa kuolemaan.

Vaikka tapaturmien määrät ovat vähentyneet, emme silti toimi ympäristössä, jossa niitä ei sattuisi ollenkaan. Olemme hiljalleen vakiintuneet tilanteeseen, jossa jokin estää meitä lasikaton tavoin pääsemästä eteenpäin.

Yritykset ovat päässeet tähän pisteeseen lisäämällä vaatimuksia, korostamalla vastuita ja johtamalla turvallisuutta ylhäältä käsin. Nyt tarvitsemme jotain uutta. Ymmärrys turvallisuuden merkityksestä on saatava leviämään koko organisaatioon, jokaiselle työntekijälle ja ilman hierarkiaa.

Tarvitsemme holistisemman näkökulman, jossa huomioimme yksittäisen ihmisen kokonaisvaltaisesti. Meidän tulee lisätä ymmärrystä siitä, miksi ja kenen vuoksi turvallista työtä tehdään. Tavoitteena on oltava, että työntekijä palaa kotiin perheensä luokse vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin työpäivänsä alussa.

Olisiko mahdoton ajatus, että työntekijä palaisi kotiin jopa paremmassa kunnossa kuin töihin tullessaan?

Tämän blogitekstin on kirjoittanut Alertumin myynnistä ja asiakkuuksista vastaava Juha Suomela.