Sähkötyöturvallisuus on sähkötöiden tärkein elementti

”Ohmi kertaa käämi, pimeänä koko lääni” on monelle sähkötöiden parissa työskenteleville tuttu ja kulunutkin vitsi. Hauskaa tai ei, lauseessa piilee totuuden siemen, sillä huolimattomilla sähköasennuksilla voi olla pahimmillaan katastrofaaliset seuraukset. Tehokkain tapa välttää turhat onnettomuudet on sähkötyöturvallisuuskoulutus. Sähkötyöturvallisuuskortti on myös edellytys yhä useammalla työmaalla.

 

Sähkötyöturvallisuuden standardoiminen minimoi sähkön aiheuttamat riskit työmailla

Sähkötöiden tekemiseen tarvitaan kaikki lain määrittelemät peruspätevyydet ja luvat, mutta lisäksi monella työmaalla vaaditaan sähkötyöturvallisuuskortti. Mikä sähköturvallisuuskortti sitten on, mitä se sisältää ja miksi sellainen on syytä hankkia?

Sähkötyöturvallisuuskortti on toiselta nimeltään SFS 6002-kortti. Mystiseltä kuulostavan koodin takana on samanniminen turvallisuusstandardi, jonka on määrittänyt Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. 6002 on eurooppalainen standardi sähkölaitteiden turvalliseen käyttöön kaikilla jännitealueilla.

Standardin tehtävä on siis luoda ja ylläpitää pelisääntöjä sähkölaitteiden turvallisesta käytöstä. Toisin sanoen Suomen Standardisoimisliiton asiantuntijat ovat pohtineet puolestasi kaikenlaisten sähkölaitteiden käyttöä, asennusta ja ylläpitoa sekä määrittäneet niihin kaikista turvallisimmat käyttötavat. Nämä löydökset on nidottu yhdeksi ohjeeksi ja se on nimetty SFS 6002-standardiksi.

 

Sähkötyöturvallisuus

Esimerkiksi hitsauksessa syntyy valokaari, jota on syytä varoa!
Kuva: Pexels

 

Tätä standardia suositellaan kaikille työmaille, joissa sähkölaitteiden kanssa työskentely on jokapäiväistä. Jos ensimmäinen ajatuksesi on kutakuinkin seuraavanlainen: ”hieno juttu, taas joku mukamas tärkeä standardi, joka vain teettää lisätöitä,” pysähdy hetkeksi ajattelemaan. Sähkötyöturvallisuuteen ja sen standardointiin kannattaa ottaa positiivinen asenne, sillä sen ainoana tarkoituksena on pitää sinut ja työkaverisi terveinä sekä auttaa sähkötöiden tekemisessä turvallisesti ilman pienintäkään sätkyä!

Kun töissä edetään standardin mukaan, sähkö kulkee siellä missä sen kuuluukin ja sinä pääset työpäivän päätteeksi turvallisesti kotiin. Se jos joku on win-win tilanne!

Onko sähkötyöturvallisuuskoulutus tuttu? Lue lisää ja varaa paikkasi!

 

Sähkötyöturvallisuuskortti kuuluu jokaisen sähköasentajan luparepertuaariin

Jos teet sähkötöitä säännöllisesti niin luultavasti tiedät, minkälaisia riskejä työhösi liittyy. Niin kuin tuli on vanhan sanonnan mukaan hyvä renki mutta huono isäntä, sama pätee myös sähköön. Erityisen vaarallista sähköstä tekee sen perusluonne – siinä missä tulipalon voi nähdä, tuntea ja haistaa jo kaukaa, hengenvaarallinen sähköasennus ei välttämättä varoita itsestään millään tavalla.

Sähkötöihin liittyvien riskien vuoksi edellä mainitun standardin tueksi on kehitetty 8-tuntinen sähkötyöturvallisuuskoulutus, jonka suorittanut voi osoittaa hallitsevansa sähkötöiden turvallisuusaspektit sähkötyöturvallisuuskortilla, joka on suoranainen vaatimus tietyille työmaille.

Koska riskien ymmärtäminen on onnettomuuksien estäminen tärkein peruspilari, yksi tärkeimmistä osista sähkötyöturvallisuuskoulutusta on perehtyä sähkön aiheuttamiin vaaroihin ja esimerkkeihin tapaturmista, joiden tuloksena joku on menettänyt henkensä.

Kun sähkötöiden riskit on palautettu mieliin, on loogista siirtyä perehtymään työskentelytapoihin, joita noudattamalla voit parhaimmillaan pelastaa oman tai työkaverisi henkikullan.

On selvää, että omilla työskentelytavoilla on vaikutusta siihen minkälaisen riskin sähkötyöt muodostavat. Kun suhtaudut sähköön sen vaatimalla kunnioituksella ja hienosäädät omat työskentelytapasi sen mukaisesti, vähennät automaattisesti myös tapaturmariskiä.

8-tuntisen koulutuksen aikana kerrataan myös sähkötöiden organisointia ja sähkötöitä tekevien henkilöiden vastuita. Erityisen hyvän investoinnin ajalle sähkötyöturvallisuuskoulutuksesta tekee sen kattavuus ja ytimekkyys. Huolimatta siitä, oletko työpaikalla päällysmiehenä tai sähköasentajana, sähkötyöturvallisuuskoulutus on erinomainen investointi sähkötöiden asiantuntijalle.

👉 Varaa paikkasi Alertumin Sähkötyöturvallisuus SFS 6002 -koulutukseen täältä!

 

Alertumin koulutuksella saat kortin päivässä ja suoritustyyli on vapaa

Sähkötyöturvallisuuskoulutus on tiivis paketti, sillä koulutus kestää alusta loppuun vain kahdeksan tuntia. Ytimekäs toteutustahti on tervetullut uutinen esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa olet vaihtamassa työmaata sellaiseen, jossa standardi on käytössä ja sinulta kortti edelleen uupuu. Jos standardi on käytössä, ei porteista pääse sisään ilman sähkötyöturvallisuuskorttia! Tarpeen tullen omaa osaamista voi siis päivittää vaikka hieman lyhyemmällä varoitusajalla tai sovittaa kiireisempäänkin aikatauluun.

Lisäksi joustavat toteutustavat tekevät osallistumisesta entistä helpompaa; vaihtoehtona on suorittaa koulutus lähiopetuksena tai webinaarina. Kurssin hyväksytysti suorittaneet saavat tietysti sähkötyöturvallisuuskortin, joka on voimassa viisi vuotta.

Koulutuksen voi suorittaa myös verkkokoulutuksena, joka on kaikessa vaivattomuudessa ja joustavuudessa kokeilemisen arvoinen! Suorittamiseen vaaditaan vain netillä varustettu mobiililaite, kuten tabletti tai läppäri. Voit suorittaa kaikki koulutuksen osat täysin sinulle sopivaan tahtiin. Jos suorituksesi jossain vaiheessa katkeaa muiden töiden vuoksi, voit jatkaa sitä uudelleen silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Verkkokoulutuksessa ei ole syytä hätäilyyn, sillä koulutus on auki sinulle yhden vuoden sen jälkeen, kun olet tehnyt ostoksen.

Sähkötyöturvallisuuskortin noutamisesta ei tarvitse myöskään huolehtia – se postitetaan suoraan kotiisi huolimatta siitä, minkä suoritustavan valitset. Tämän helpommaksi ei sähkötyöturvallisuuskortin suoritus mene – varaa paikkasi nyt!

Sähkötyöturvallisuuskoulutus (lähiopetus ja webinaari)

Sähkötyöturvallisuuskoulutus (verkkokoulutus)

 

Sähkötyöturvallisuuskorttivaatimusten taustalla on liian moni tragedia

Tiukkojen lupavaatimusten takana on aina pyrkimys välttää sähköasennuksiin liittyvät tapaturmat. Sähkötyötapaturma saattaa monen ajatuksissa rajautua vain koneesta tai viallisesta sähköjohdosta saatuun sätkyyn, jollaisen saaneen jokainen alalla toimiva tuntee.

Nämäkin harmittomalta tuntuvat sähköiskut voivat kuitenkin olla tappavia. Jo 50 milliampeerin sähkövirta voi viedä hengen, joka löytyy jo esimerkiksi aivan tavallisen henkilöauton akusta. Lisäksi erityistä vaaraa tuottavat sähköpalot, jossa tulipalo on saanut alkunsa nimensä mukaisesti sähköstä, esimerkiksi huolimattomasta tai kouluttamattoman amatöörin tekemästä sähköasennuksesta.

Kemikaali- ja terveysvirasto Tukesin mukaan sähköpaloja tapahtui vuonna 2021 jopa 503 kappaletta, eli jossain päin Suomea syttyy sähköpalo hieman useammin kuin kerran päivässä!

Sähköpalot ja sähkötapaturmat

Lähde: Tukes

Lisäksi sähkötapaturmia sattui 154 kertaa, joista 85 tapauksessa kyse oli sähköalan ammattilaisen tekemästä työstä. Osaamisen päivitykselle on siis todellakin paikkansa, vaikka luvat olisivatkin paperilla kunnossa!

 

Laita koulutukset kerralla kuntoon koko porukalle – ota yhteyttä!

Nyt on oikea aika panostaa sähkötyöturvallisuuteen varaamalla Alertumin sähkötyöturvallisuuskoulutus. Voit varata koulutuksen näppärästi itsellesi verkossa tai vaikka koko työporukallesi ottamalla meihin yhteyttä!

Tutustu sähkötyöturvallisuuskoulutukseen

Ota yhteyttä