Koulutustila osana onnistunutta koulutusta

Videotykki, valkoinen seinä ja positiivinen asenne. Moni olettaisi, että eiköhän näillä eväillä yksi koulutus maaliin viedä. On kuitenkin monia asioita, jotka vaikuttavat koulutuspäivän kulkuun. Yksi näistä on itse koulutustila ja sen käytännöllisyys kouluttamisen näkökulmasta niin osallistujan kuin kouluttajankin kannalta. Laadukas koulutustila pitää keskittymisen aiheessa ja poistaa häiriötekijöitä oppimiselta.

Moni koulutuksista nykyään toteutetaan yritysten omissa tiloissa, mikä lisää mahdollisuuksia erilaisiin oppimismenetelmiin kun esimerkit, harjoitukset ja toiminta voidaan toteuttaa työntekijän kannalta aidossa työympäristössä. Yrityksen hankkiessa koulutuksia omiin tiloihinsa tulisi etukäteen miettiä, löytyykö omista tiloista sopivaa tilaa koulutuksen pitämiseen vai tulisiko koulutus sittenkin järjestää jossain muualla, josta löytyy sopivampi tila.

Sopiva koulutustila riippuu koulutusaiheesta

Sopivaan koulutustilaan ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan siihen vaikuttavat muun muassa osallistujamäärä, koulutuksen aihe ja mahdolliset käytännön harjoitukset. Yleensä hyviä soveltuvia tiloja peruskoulutukselle ovat esimerkiksi neuvotteluhuoneet, auditoriot, luokkahuoneet tai jokin muu riittävän suuri tila, missä saadaan koulutusmateriaali heijastettua osallistujien näkyville.

Huonoja vaihtoehtoja koulutustilalle taas ovat ahtaat taukotilat, meluisat hallit, liian pimeät tai liian valoisat tilat, häiriöille alttiit avoimet tilat, liian lämpimät tai kylmät tilat, sekä tietenkään unohtamatta tiloja, joissa työ- tai paloturvallisuus ovat huonolla tasolla.

Käytännön harjoitukset tulee ottaa huomioon

Koulutusaiheesta riippuen koulutukseen saattaa sisältyä käytännön harjoittelu, joka vaatii erityisiä järjestelyitä tilojen puolesta. Ryhmäkoulutusta varatessa omiin tiloihin neuvomme mielellämme sopivan tilan valinnassa ja koulutukseen liittyvissä tilavaatimuksissa.

Alkusammutusharjoituksen sisältävissä koulutuksissa, kuten tulityökortissa– ja alkusammutuskoulutuksissa, tarvitaan harjoittelua varten rauhallinen ulkoalue. Alkusammutusharjoituksen pitäminen vaatii noin 5 x 5 metriä vapaata, rauhallista, tilaa esimerkiksi parkkipaikalla tai muulla vastaavalla tasaisella alustalla.

Ensiapukoulutuksissa sen sijaan tarvitaan runsaasti lattiatilaa muun muassa elvytysharjoituksia varten. Mikäli käytössä on jumppamattoja tai muuta pehmuketta polvien alle, tekee se harjoittelusta mukavampaa, mutta ilman erityisvarusteluita selviää myös hyvin.

Koulutustilan varustelu ja olosuhteet

Koulutuksen aikaansaamiseksi ei tosiaan välttämättä tarvita kuin tietokone ja riittävät AV-laitteet. Alertumin kouluttajat tulee lähtökohtaisesti paikalle oman tietokoneen kera ja useimmiten koulutustilasta löytyy videotykki tai TV kouluttajan esitysmateriaalia varten.

Jatkuvat häiriöt ja tekniset ongelmat tekevät koulutuksesta tuskaista niin kouluttajalle kuin koulutettavillekin. Toimiva ja vakaa esitystekniikka onkin nykypäivänä yksi koulutuksen kulmakivistä. Lisäksi persoonasta riippuen esiintymistilaa tulee olla sopivasti, ettei tunnelma ole samanlainen kuin silleillä siinä kuuluisassa purkissa.

Osallistujan näkökulmasta tärkeitä olosuhteellisia seikkoja onnistuneessa koulutuspäivässä ovat näkyvyys (ai hitsi kun auringonvalo heijastuu pahasti suoraan taululle), meluttomuus (en kuule mitään kun toi kone tuolla meuhkaa), ilmanvaihto (apua täällä ei saa happea), häiriöttömyys (vaikea keskittyä kun noi kokoajan ravaa tossa edestakaisin) sekä ergonomia (kyllä meidän työntekijät voi istua lattialla).

Lyhyissä tunnin tai kahden pituisissa koulutuksissa pystyään olosuhteiden kanssa jonkin verran joustamaan, mutta kuvittelepa työpäivän mittaisessa koulutuksessa, jossa puolet ajasta et kuule tai näe mitään tai selkää alkaa jomottamaan jo 15 minuutin istumisen jälkeen. Ei varmastikaan kovin mukava kokemus ja lisäksi todennäköisesti saatu oppi jää ainakin osittain vajaaksi.

Tämän blogin on kirjoittanut Alertumin turvallisuuskouluttaja Nico Laurell.