Ammattipätevyyslaki parantaa liikenneturvallisuutta

Syksyllä 2014 astui voimaan ammattipätevyyslaki, joka koskee melkein kaikkia kuorma- ja linja-auton kuljettajia, jotka ajavat ajoneuvoja tulonhankintatarkoituksessa. Ammattipätevyyslaissa olevan koulutusvaatimuksen tarkoitus on lisätä kuljettajien ammatillisia valmiuksia ja samalla parantaa liikenneturvallisuutta. Tarkoitus on lisätä kuljetusten turvallisuutta ja kuljettajien edellytyksiä hoitaa työtehtäviään.

​Suomen ammattiliikenne ansaitsee meidän kaikkien arvostuksen

Ihan joka maassa ei voi hyvällä omalla tunnolla sanoa, että meidän ammattikuljettajillamme on osaamista yleisestä työturvallisuudesta, tiellä tehtävistä töistä, ennakoivasta ajotaidosta saati ensiavusta. Suomen malli antaa meille tavan autoilijoille mahdollisuuden nauttia liikenteessä työtä tekevien ammatillisesta osaamisesta. On ilo tietää, että kanssamme teillä ajelee oikeita ammattikuljettajia, jotka hädän sattuessa tietävät miten toimia ja pystyvät auttamaan kanssa-autoilijoita.

Ammattipätevyyskoulutusta kuljettajille tarjotaan todella laajasti monista eri aiheista. Kuljettajan ammattipätevyyden piiriin on mahdollista sisällyttää niin työhyvinvointiin kuin uhkatilanteisiinkin liittyvää koulutusta, perinteisten kortti- ja ensiapukoulutusten lisäksi. Valitsemalla koulutuspäivät fiksusti, saa ammattipätevyysvaatimuksesta luotua todella hyvän paketin kuljettajaa itseänsä varten. Suosituimpia ammattipätevyyskoulutuksia kaikille pakollisen ennakoivan ajon lisäksi ovat työturvallisuuskorttikoulutustieturvallisuuskorttikoulutus ja ensiavun peruskoulutus eli EA1 –korttikoulutus.

Ammattipätevyyslain ja -vaatimuksen tarkoitus ei ole luoda kiusaa kuljettajille, vaan lisätä henkilötyövuosia ja parantaa liikenteen turvallisuutta. Pelkästään ammattikuljettajien koulutuksella emme varmasti pääse täydelliseen liikenneturvallisuuteen, sillä myös henkilöauton kuljettaja tarvitsee koulutusta, mutta ainakin voimme olla varmoja siitä, että kuorma- ja linja-auton kuljettajat ovat todellisia ammattilaisia työssään.