Defi, Deffa ja sydäniskuri – tunnetko hengenpelastavat lyhenteet? Lue tärkeä tietoisku!

Äkillisessä elvytystilanteessa esimerkiksi deffa-termiä ei tule välttämättä yhdistettyä autettavan selviytymisen kannalta ääritärkeään defibrillaattoriin, eli sydäniskuriin. Termistö on monelle vierasta ja menee helposti sekaisin etenkin nopeassa ja yllättävässä tilanteessa, jossa vaikkapa kadulla tai ostoskeskuksessa tuupertuneelle ihmiselle on ryhdyttävä antamaan ensiapua.

Jos tällaisessa tilanteessa sinua pyydetään hakemaan deffa tai sydäniskuri, tiedätkö tarkalleen, mistä on kysymys, mistä sellaisen löytää ja kuinka sitä käytetään? Jatkamalla lukemista opit tärkeimmät termit ja parhaat tavat toimia elvytystilanteissa, joissa jokainen minuutti on tärkeä.

Kun sydän pysähtyy, jokainen ohikulkija on mahdollinen hengenpelastaja

Deffa-nimitys juontaa nimensä defibrillaatiosta, eli sydänpysähdyksestä. Se on hengenvaarallinen tila, joka tapahtuu joka vuosi noin 4 000 suomalaiselle. Sydänpysähdys koettelee etenkin iäkkäämpiä ihmisiä, ja sen vaarallisuudesta kertoo tilasto, jonka mukaan Euroopassa vain noin 10 prosenttia sydänkohtauksen saaneista pääsee kotiin sairaalahoidosta.

On kuitenkin muistettava, että tilastojen mukaan yksi tärkeimpiä potilaan selviytymiseen vaikuttavia tekijöitä on sivullisen aloittama maallikkoelvytys. On siis ensisijaisen tärkeää, että uskallat toimia elvytystilanteessa nopeasti ja määrätietoisesti siihen asti, että ammattiauttajat pääsevät paikalle jatkamaan hoitoa. Sinun tekosi ovat merkittäviä autettavan selviytymisen kannalta.

Sairaskohtauksen sattuessa kohdalle kaikki tapahtuu usein nopeasti ja tilanteessa voi olla sekavuutta. On luonnollista, että omia taitoja ja muistia ryhdytään epäroimaan tositilanteen tullen, vaikka olisi aiemmin oppinut, että deffa, defibrillaattori ja sydäniskuri tarkoittavat samaa asiaa.

500P_Heartsine_Alertum
Deffa, defibrillaattori ja sydäniskuri ovat sama laite.

Deffan, eli sydäniskurin käyttöä ei pidä pelätä – toimimalla nopeasti parannat selviytymisen todennäköisyyttä

Käyttämällä sydäniskuria ja aloittamalla painelupuhalluselvytyksen voit jopa kolminkertaistaa sydänpysähdyksen saaneen selviytymismahdollisuuden. Jopa 80 % sydänpysähdystapauksista sydämen rytminä on sekava kammiovärinä, jonka palauttamiseksi järjestäytyneeseen rytmiin tarvitaan sydäniskurin antama sähköisku.

Sydäniskurin käytöstä voi kuitenkin tulla monelle mieleen television dramatisoidut lääkärisarjat, joita katsottuaan omat taidot voivat tuntua riittämättömiltä.

Muista, että uudenaikaiset sydäniskurit ohjeistavat sinua toimimaan oikein. Siksi niiden käyttöä ei ole syytä pelätä.

 

Puoliautomaattiset ja automaattiset deffat: näin helppokäyttöisiä ne ovat

Esimerkiksi Alertumin jälleenmyymät Heartsine Samaritan -tuoteperheen defibrillaattorit toimivat joko täysin automaattisesti tai puoliautomaattisesti. Kaikki Alertumin tarjoamat defibrillaattorit opastavat sinua käytössä selkeällä suomen kielellä, vaihe vaiheelta. Lisäksi etupaneelin visuaaliset ohjeet kertovat selkeästi, kuinka elvytystilanteessa tulee edetä.

Alertumin jälleenmyymät defibrillaattorit ovat tyypiltään automaattisia tai puoliautomaattisia. Molemmat laitetyypit analysoivat autettavan sydämen rytmiä ja määrittävät automaattisesti, minkälainen sähköiskun tulee olla. Automaattinen deffa antaa iskun automaattisesti ja puoliautomaattinen etupaneelissa olevaa painiketta painamalla.

Tärkeintä on muistaa, että kummatkin mallit antavat sähköiskun ainoastaan oikeaan aikaan. Nykyaikaiset sydäniskurit ovat niin edistyneitä, että et voi aiheuttaa niillä vahinkoa käyttämällä niitä väärin. Niiden helppokäyttöisyyden vuoksi laitteisiin ei tarvita erillistä käyttökoulutusta, vaan kuka tahansa voi operoida niitä.

Tutustu Heartsine Samaritanin sydäniskureihin täältä.

Muistisääntö: ”deffa” on laite ja ”defi” on kartta

Deffan, defibrillaattorin ja sydäniskurin lisäksi kannattaa muistaa yksi termi, defi. Kyseessä ei ole toinen nimitys sydäniskurille, vaan karttapalvelu, johon on merkitty kaikki julkisessa käytössä olevat sydäniskurit.

Defi-karttapalvelua ylläpitävät mm. Suomen Sydänliitto, Punainen Risti ja Suomen Elvytysneuvosto. Kannattaa siis käydä tarkistamassa missä on lähin deffa esimerkiksi oman työ- tai harrastusreittisi varrella!

Alertumin ensiapukoulutukset valmentavat sinut kaikkiin avunantotilanteisiin

Vaikka modernit defibrillaattorit antavat kenelle tahansa yhtä hyvät mahdollisuudet käyttää laitetta oikein, autettavan selviytymistodennäköisyys saadaan maksimoitua vasta kun siihen yhdistetään oikeaoppinen painelupuhalluselvytys.

Alertumin kattavilla ensiapukursseilla opit parhaat elvytyskäytännöt ja pääset lisäksi harjoittelemaan defibrillaattorin käyttöä kokeneiden kurssin vetäjien johdolla. Näin deffasta tulee sinulle tuttu jo harjoitustilanteessa, ja tosipaikan tullen olet entistä valmiimpi toimimaan. Tilaa defibrillaattori kotiin tai toimistollesi jo tänään, ja päivitä samalla myös muu ensiapuosaamisesi!

Tilaa tästä

Ota yhteyttä