Putoamistapaturmista saatavissa tilastotietoa

Työpaikkatapaturmatilastot erottelevat ensi kertaa tarkasti sekä putoamis- että kaatumistapaturmat. Vuoden 2022 tilastossa palkansaajien työtapaturmista 3350 kappaletta luokitellaan putoamisiksi ja 22 000 kappaletta kaatumisiksi.

Putoamiset yleisiä talon rakentamisessa

Tilastotiedon mukaan putoamisia tehtyihin työtunteihin nähden tapahtui eniten talonrakentamisessa ja rakentamisen toimialalla. Tyypillisimmin talonrakentamisessa tapahtuneet putoamiset johtuvat työsuojeluviranomaisen mukaan puutteellisesta turvavaljaiden tai putoamissuojauksien käytöstä.
Yleisiä putoamiset ovat myös kuljetuksen ja varastoinnin-, taiteiden-, viihteen ja virkistyksen toimialalla sekä hallinto- ja tukipalvelutoiminnassa. Hoitoala nousi tilastojen villiksi kortiksi korkean työntekijämäärän vuoksi. Hoitoalalla tapaturman tyypillisin vaaranpaikka on ollut sisä- tai ulkoportaat sekä A-tikkailta putoaminen erinäisissä työtilanteissa. Hoivatöissä riskinpaikkoja ovat olleet myös tuoleilta, sohvalta ja pöydältä putoamiset.

Alaraajat kokevat kovia putoamisen seurauksena

Yleisin putoamistyötapaturman loukkaantumissyy kohdistuu alaraajoihin, joka kattaa jopa 40 % loukkaantumisista. Tuore tilastotieto tiivistää vammojen laadut neljään kategoriaan:

  • 47 % Nyrjähdykset, venähdykset ja sijoiltaanmenot
  • 24 % Sisäiset vammat ja tärähdykset
  • 18 % Pinnalliset haavaumat ja vammat
  • 11 % Luumurtumat

Putoamistapaturmien vakavuusaste ei ole vielä tilastoissa näkyvissä.

Työmatkalla liukastellaan ja kaadutaan eniten

Kaatumisesta johtuvat työpaikkatapaturmat ovat koetelleet lähes kaikkia toimialoja. Vuonna 2022 tilastojen mukaan 22 600 työmatkatapaturmasta 18 300 oli kaatumisia työmatkan aikana. Rakentamisen ala ja spesifimmin talonrakentaminen johtaa myös kaatumisen työtapaturmatilastoja. Suhteessa tehtyihin työtunteihin kaatumisia tapahtuu toisiksi eniten kuljetuksen ja varastoinnin alalla.

Kaatuminen ja putoaminen ovat aina riski ja seuraukset voivat olla petolliset. Onneksi riskejä voi arvioida ja ennakoida turvallisilla työntekotavoilla ja niihin voi varautua oikeanlaisilla suojavarusteilla. Onni onnettomuudessa on, jos tapaturman sattuessa ensiaputaidot ja rohkeus auttaa ovat ajantasalla.

Tutustu Nostotöiden turvallisuuskoulutuksiin

Katso myös Kuljetusalan työturvallisuus ja ensiapuvalmius -kurssi

Varaa tästä Ensiapukoulutus

👉 Lue alkuperäinen artikkeli

Ota yhteyttä