Palo- ja työturvallisuus hoitoalan rakennuksissa

Noin viikko sitten Helsingin Sanomat uutisoi hoivakodissa syttyneestä tulipalosta Espoossa. Palo oli saanut alkunsa keittiössä sijainneesta pakastimesta. Tapaukselle saatiin onnellinen loppu, sillä henkilökunta onnistui evakuoimaan asukkaat ulos turvaan, samalla kun kiinteistön automaattinen sammutusjärjestelmä rajoitti savun ja liekkien leviämistä.

Hoivakodeissa haasteeksi muodostuu asukkaiden rajoittunut kyky poistua itsenäisesti turvaan 

Asukkaat voivat tarvita erilaisia apuvälineitä liikkumiseen ja sairauksien takia ei välttämättä edes ymmärretä päällä olevaa tilannetta, vaikka palohälytys on käynnistynyt. Ajoittain paikalla saattaa olla henkilökuntaa vähäinen määrä suhteessa asukkaiden määrään. Esimerkiksi ilta- ja yöaikaan henkilökuntaa on rajoitetusti paikalla, jolloin oikeiden toimintatapojen osaaminen korostuu.

Harjoittele evakuointia ja alkusammuttamista

Evakuointia ja alkusammuttamista kannattaa harjoitella etukäteen, jotta joutuessa tositilanteeseen ei tarvitsisi enää lähteä lukemaan ohjeista kuinka kyseisessä tilanteessa tulisi toimia. Pelastustoimen julkaisemassa taskutilastossa ilmoitetaan, että suomalaisissa hoitoalan rakennuksissa syttyy vuosittain yli kaksi sataa tulipaloa, joten syitä riittävälle varautumiselle ja harjoittelulle kyllä löytyy.

Alertum tarjoaa hoivakodeille kohdennettua koulutusta, jossa henkilökunta oppii ymmärtämään omaan työympäristöönsä liittyviä vaaratekijöitä ja miten näihin pystyy omatoimisesti varautumaan.

Paloturvallisuuskoulutus antaa henkilökunnalle valmiuksia toimia tulipalotilanteissa tehokkaasti. Koulutukseen voidaan sisällyttää käytännön harjoittelua alkusammutusharjoituksen tai evakuointiharjoituksen muodossa.

  • Alkusammutusharjoituksessa henkilökunnan kanssa harjoitellaan käsisammuttimen ja sammutuspeitteen käyttöä ulkona.
  • Evakuointiharjoituksessa henkilökunta harjoittelee vaakasuuntaista evakuointia sisätiloissa sekä tarvittaessa pelastuslakanan tai -patjan käyttöä.

Annamme mielellämme lisätietoa hoivakodeille suunnatuista palveluistamme.

Nico Laurell
turvallisuusasiantuntija
Alertum
nico.laurell@alertum.fi
046 920 2999

Alertumin turvallisuusasiantuntija Nico Laurell on kirjoittanut tämän blogin.