Turvallisuus on välittämistä – wow-elämyksiä Meyerin telakalla ja suukkoja #nollis18 ’lle

Turvallisuus työssä on yhdessä tekemistä ja yhteisiä oivalluksia. Alertumille ”Nolla tapaturmaa” -foorumin toukokuinen Kiss My Safety -tapahtuma oli läsnäoloa asiakkaidemme kanssa, mutta yhtälailla se pisti miettimään työturvallisuuden eri osa-alueita ja sai myyjänkin vaikuttumaan.

Mistä myyjä ilahtuu? No tietysti uusista kontakteista. ”Kiss My Safety – Turvallisuus on oivalluksia” tarjosi kuitenkin vielä paljon enemmänkin aurinkoisessa Turussa 15.-16. toukokuuta. Alertum-tiimimme pääsi tutustumaan eri alojen osaajiin ja kuulimme heidän organisaatioidensa turvallisuuskulttuurista ja myös mahdollisista toiveistaan koulutusten suhteen. Pääsimme siis jakamaan laadukkaan koulutuksen gospelia kaikille asiasta kiinnostuneille, eli kaikille tapahtumassa mukana olleille.

Ennen kaikkea oli kuitenkin hienoa olla mukana joukossa, jossa kaikki omalla tavallaan pyrkivät samaan tavoitteeseen eli nollaan tapaturmaan ja turvallisempaan huomiseen. Uskon, että kukin meistä sai päivistä uusia ajatuksia siihen, miten parannetaan yleistä turvallisuuden tasoa. Minä ainakin sain.

Turvallisuus ei koske vain itseä

Turvallisuusasiat kolahtavat paremmin, kun asioissa mennään henkilökohtaiselle tasolle. Miten sinulle rakas ihminen reagoisi, jos sinulle tapahtuisi jotain? Skanskan projektipäällikkö Taru Lankinen antoikin meille tehtäväksi miettiä, kuka on itselle tärkeä ihminen ja mikä on hänelle se lupaus, jolla parannan turvallisuutta arjessa. Itse lupasin paremmalle puoliskolleni pitää taukoja ajaessani asiakkaille ja ostavani pyöräilykypärän (ja myös käyttää sitä).

Turvallisuus on ennen kaikkea välittämistä. Skanska on teettänyt kaikille halukkaille takit, joissa lukee muun muassa hänen roolinsa perheessä tai yhteisössä – äiti, sisko, isoisä jne. Tällä halutaan muistuttaa, että kukaan ei ole yksin. Kaikilla on joku, joka kärsii myös, jos jotain pahaa tapahtuu. Kyse ei ole vain siitä, että yksilölle tapahtuu ja vain hän kärsii. Hälläväliä-asenne turvallisuusasioissa ei ole riski vain itselle!

Työturvallisuudessa tilannetajulla on iso merkitys

Tapaturman sattuessa ei välttämättä mene pieleen se, että asioita ja tekemistä ei ole viimeiseen asti harjoiteltu, vaan se, mitä päässämme tapahtuu. Kuinka reagoimme stressiin ja paineeseen tai kuinka toimimme yllättävässä tilanteessa? Sosiaalisia taitoja ja tilannetajua voi kuitenkin opetella, painotti meille Harri Gustafsberg Suomen Mentoritiimi Oy:stä.

Ja niinhän se on, että kun vastuu päätöksestä ja lopputuloksesta on itsellä, tilannetaju ratkaisee. Ihmiset tekevät luonnollisesti paljon huonojakin päätöksiä – tietoisesti tai tiedostamatta – ja se on ok, kunhan tehtyjä päätöksiä analysoidaan ja tiedostetaan ne huonot. Tällöin vältymme tekemästä samoja huonoja päätöksiä eli virheitä uudestaan.

Negatiivisilla tuntemuksilla ja ajatuksilla on tapana levitä hyvinkin helposti. Näin myös välinpitämättömyydellä turvallisuusasioissa. Harri Gustafsberg totesi vielä puheenvuoronsa lopussa: ”On aina parempi uskoa parempaan tulevaisuuteen ja luoda ympäristöönsä toiveikkuutta, kuin olla välinpitämätön, valittaa tai olla jopa ilkeä.” Juuri näin!

Wow-elämys Meyerin telakalla

Meyerin Turun telakalle ei ihan kuka tahansa pääse. Nollis-tapahtuman yhteydessä tämä upea mahdollisuus kuitenkin tarjoutui ja pääsimme tutustumaan telakan toimintaan ja turvallisuuskäytäntöihin.

Vaikutuksen kaiken keskellä teki tieto, että telakalla on systemaattisella työllä (kuten koulutuksilla) saatu selkeästi laskettua tapaturmien määrää ja pienetkin vahingot on saatu tietoon ja raportoitua.

Henkilökuntaa on myös passitettu pois töistä ja ohjeistettu palaamaan seuraavana päivänä, jos he eivät ole oikein varustautuneita kengistä suojalaseihin asti. Se, jos mikä on välittämistä. Suukko siitäkin!

Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut Lotta Suikkari.