Turvallisuuskoulutuksen pätevyys- ja lupakortit – pakkopullaa vai kaikkien etu?

Suomesta kuulee usein puhuttavan sääntö-Suomena, ja varsinkin rakennusteollisuuden parissa kuulee vitsailtavan, että erinäisten pakollisten pätevyys- ja lupakorttien kantamiseen tarvitsee vähintäänkin oman lompakon. Heitoissa on varmaan osa totuuttakin, mutta miten usein tulee pohdittua, miksi asia on näin? Korteista ja koulutuksista huolimatta vuonna 2015 Suomessa kuoli työtapaturmissa 51 henkilöä, joista 27 menehtyi työpaikallaan. (https://www.stat.fi/til/ttap/2015/ttap_2015_2017-11-30_tie_001_fi.html).

Entä jos kysyisimmekin itseltämme, onko omassa asenteessamme jotain, mitä voisimme muuttaa?

Entä jos ”joutuessamme” turvallisuusalan koulutukseen – sen sijaan että odotamme päivän päättyvän – jakaisimmekin omia kokemuksiamme turvallisuudesta, ja kantaisimme kortemme kekoon yrittäessämme tehdä turvallisempaa Suomea? Se lienee kuitenkin kaikkien etu, ja siihen meillä kaikilla on varmasti annettavaa. Työpaikoilla voidaan tehdä paljon konkreettisia muutoksia esimerkiksi työskentelytapoihin ja joissain tapauksissa myös työympäristöön, jolla parannetaan työturvallisuutta. Sen lisäksi voidaan laatia erinäisiä ohjeistuksia, joita noudattamalla työskentely on turvallisempaa. Työntekijän asenne annettuja ohjeita kohtaan on kuitenkin tärkein tekijä pyrittäessä turvallisempaa työympäristöä kohti.

SAK:n verkkojulkaisun (https://www.sak.fi/aineistot/uutiset/tyotapaturmissa-kuolee-kokeneita-tyontekijoita) mukaan suuri osa työtapaturmista sattuu keski-ikäisille, kokeneille työntekijöille. Työtapaturmaraporttien mukaan onnettomuuksia yhdistää huolimattomuus, ja suuri osa niistä olisi voitu välttää normaalilla varovaisuudella. Kokeneet työntekijät ovat myös suuressa roolissa siirtäessään toiminta- ja työskentelytapoja eteenpäin nuorempien seuratessa heidän tekemistään.

Omaa asennetta voi muuttaa pienillä teoilla

Seuraavat tekijät ovat universaaleja, mutta pätevät myös työturvallisuuteen suhtautumiseen:

  • Keskity positiivisiin asioihin
  • Ole optimistinen
  • Ole avoin ja vaihda ajatuksia ihmisten kanssa
  • Pidä itsestäsi huolta syömällä terveellisesti, nukkumalla riittävästi ja liikkumalla
  • Hae uusi näkökulma asiaan, joka aiheuttaa negatiivisuutta

Uskoisin kaikkien haluavan työpaikan, jossa työtä tehdään turvallisesti

Työturvallisuuskorttikurssi ei ainoastaan vähennä työtapaturmia, vaan se on oiva tilaisuus vaihtaa ajatuksia ja jakaa kokemuksia työturvallisuuteen liittyvistä asioista. Se on myös mitä parhain paikka tarkastella omaa asennetta työturvallisuutta kohti ja viedä viestiä omalla positiivisella tekemisellä eteenpäin. Seuraavan kerran, kun tulet turvallisuusalan kurssille, liity talkoisiin ja ota tavoitteeksi sama asia, kuin meillä Alertumilla: me tavoittelemme maailman turvallisinta yhteiskuntaa!

Jos asenteen ja vuorovaikutuksen merkitys työhyvinvoinnissa ja työturvallisuudessa on sinua kiinnostava aihe, saatat haluta osallistua meidän aiheen mukaiseen seminaariimme 19.4.2018 klo 12-16 Espoon Otaniemessä.

Tämän blogitekstin kirjoitti Alertumin koulutuspäällikkö Juho Impivaara.