Ensiapukurssi on elämäsi tärkeimpiä sijoituksia – näin valitset kursseista oikean

Ennen kuin ammattilaiset ovat paikalla, maallikon ensiapu on parasta, mitä ihminen voi saada. Jo sillä voidaan pelastaa henkiä.”
Ensihoitaja Joni Hyyryläinen, Itä-Uudenmaan pelastuslaitos

Kuka tahansa voi sattua ensimmäisenä paikalle ensiaputilanteeseen, missä ja milloin vain. Kuvittele tilanne, jossa kadulla silmiesi edessä ihminen yhtäkkiä lyyhistyy maahan. Tai parkkipaikalla auto peruuttaa ihmisen päälle.

Osaatko toimia silloin oikein? Sinun on muistettava, että television lääkärisarjoissa nähdyillä, dramatisoiduilla toimenpiteillä ja asiantuntijan johdolla opituilla ensiaputaidoilla on tositilanteessa valtava ero.

Ensiapukurssit eivät ole ainoastaan niille, jotka työskentelevät tapaturma-alttiissa työympäristöissä tai harrastavat lajeja, joissa loukkaantumisia sattuu paljon. Päinvastoin – suuri osa onnettomuuksista ja sairaskohtauksista tapahtuu hyvin arkisissa tilanteissa, kuten töissä ja kotona. Silloin uhrina voi olla se kaikkein läheisin ja rakkain henkilö.

Oikeanlaiset ensiaputaidot auttavat ratkaisevasti elämän pienissä ja suurissa tapaturmissa. Asiantuntijan johdolla opeteltujen taitojen omaaminen tuo sinulle mielenrauhaa ja itsevarmuutta, kun tiedät osaavasi toimia tositilanteessa.

Nykyään ensiapukursseille osallistuminen on helppoa ja suoritusmahdollisuudet ovat monipuolisempia kuin koskaan. Luettuasi tämän sivun sinulle on selkeää, minkä ensiapukurssin valitset ja miten suoritat sen sinulle parhaiten sopivalla tavalla. Ryhdy ajatuksista tekoihin!

Ihmishengellä ei ole tuottoastetta – kurssi on aina sijoituksen väärti

Ensiapukurssin tavoite on turvata nopean avun saaminen tapaturma- tai onnettomuustilanteessa. Välitöntä avunantoa vaativa tilanne voi tulla vastaan, milloin ja missä tahansa. Siksi ensiapukurssin suorittaminen sopii lähtökohtaisesti kenelle tahansa.

Asiantuntijat muistuttavat, että ensiaputilanteessa on vaarallista jäädä arkailemaan ennen toimenpiteen aloittamista. Se tapahtuu kuitenkin helposti, sillä äkillisessä tapaturmatilanteessa paniikki voi sekoittaa ajatukset ja epäily omista taidoista voi herätä. Ensiapukurssin suorittamalla saat varmuutta toimimiseen.

Työpaikoilla ensiapuvalmiuden tason määrittää työturvallisuuslaki, jonka avulla yrityksen tulee suunnitella työpaikalla tarvittavat ensiaputaidot ja ensiavun kannalta tarvittavien välineiden saatavuus.

Ensiaputaitojen laajuuden taas määrittää työpaikalla tehtävä riskianalyysi, joka luo kattavan kuvan työpaikan riskeistä ja niiden toteutumisen todennäköisyydestä. Työntekijöiden lukumäärä, työn luonne ja siihen kuuluvat riskit, vaarat ja haitat otetaan huomioon kokonaiskuvaa muodostettaessa. Mitä enemmän riskejä, sitä kattavammat ensiapuvalmiudet on oltava.

Ensiapukurssien kirjo voi aiheuttaa runsauden pulan – näin valitset sinulle parhaan vaihtoehdon

Alertumin kaikille avoimet ensiapukoulutukset ovat Punaisen Ristin koulutusohjelmien mukaisia. Koulutukset ovat siten suunniteltu ja toteutettu Punaisen Ristin vaatimustason mukaisesti.

Ensiapukurssien välillä on paljon eroja niiden sisällössä, toteutustavassa ja pituudessa. Kuinka sitten tiedät, mikä vaihtoehdoista on paras juuri sinulle? Ei hätää. Lue alta ensiapukurssien tärkeimmät erot ja päätä, mikä niistä on paras sinulle.

Ensiapukurssien pituus ja laajuus, miten valitset oikein?

Alertumin tarjoamat, kaikille avoimet ensiapukurssit vaihtelevat pituudeltaan neljästä tunnista 16 tuntiin. Eri kurssit valmentavat erilaisiin ensiaputilanteisiin. Kaikki ovat Alertumin asiantuntijoiden vetämiä ja siten laadukkaita koulutuksia, mutta eroista on tärkeää olla tietoinen valintaa tehdessä.

  • SPR hätäensiapukurssi 4 t valmistaa nimensä mukaisesti henkeä pelastaviin ensiaputilanteisiin. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita, ja kurssi sopii kaikille. Hätäensiapukursseja voidaan järjestää erikseen esimerkiksi yrityksen henkilöstölle, urheilujoukkueelle tai vaellusporukalle, mutta voit tulla tietysti koulutukseen myös yksin.
  • SPR hätäensiapukurssi 8 t keskittyy neljän tunnin hätäensiapukurssille opittujen taitojen syventämiseen. Kurssi sopii silti myös ensikertalaisille, sillä siinä käydään pohjalle samat asiat, kuin neljän tunnin hätäensiapukurssilla. Neljän tunnin ensiapukurssilla opittujen taitojen lisäksi siinä perehdytään vaaratilanteiden ennaltaehkäisemiseen ja jo sattuneiden vammojen laajuuden arviointiin. Se sopii erinomaisesti myös sellaisten yritysten työntekijöille, joissa tapaturmien riski on korkeampi.
  • SPR ensiapukurssi EA1 kestää 16 tuntia ja antaa kattavat ensiaputaidot kelle tahansa aiemmista taidoista ja alasta riippumatta. Tämän ensiapukurssin suoritettuasi saat SPR:n myöntämän EA1-pätevyyskortin, joka on voimassa kolme vuotta.
  • SPR ensiapukurssi EA2 -koulutuksessa voit kehittää ja ylläpitää EA1-kurssilla opittuja taitoja. EA2-koulutus kestää kahdeksan tuntia ja saat sen suoritettuasi SPR:n EA2-pätevyyden kolmeksi vuodeksi. Huomaa, että SPR ensiapukurssi EA2 -koulutuksen suorittamiseksi sinulla täytyy olla voimassa oleva SPR EA1 -todistus.
  • Ammattikuljettajan ensiapukurssilla verkossa perehdytään erilaisiin ensiaputilanteisiin, joita ammattikuljettaja saattaa työssään kohdata.

Syventävät koulutukset opastavat vammojen arvioinnissa ja hoidossa, sekä tilanteissa, jossa potilaita on useita. Hankkimalla hyvät ja syventävät ensiaputaidot yrityksesi henkilökunnalle olet työpaikkaturvallisuuden edelläkävijöiden joukossa.

Kun haluat parantaa kykyäsi reagoida yllättäviin tilanteisiin niin kotona kuin työpaikalla, ensiapukurssit 4 t, 8 t ja EA1 ovat varmoja valintoja. Kun haluat tehdä työpaikastasi turvallisemman ja työturvallisuudelle asettamiasi tavoitteita tukevan, ensiapukurssit 8 t, EA1 ja EA2 ovat erinomaisia vaihtoehtoja.

Huomaa, että ensiapukoulutukset ovat myös räätälöitävissä toimialasi vaatimuksiin sopivaksi! Ota meihin yhteyttä ja kerro tarkemmin toimialastanne ja sen vaatimuksista, niin rakennamme yrityksellesi sopivan ensiapukoulutuskokonaisuuden.

Ensiapukurssien joustavat toteutustavat ja asiantuntevat kouluttajat varmistavat opetuksen tehokkuuden

Alertum on noussut laadukkaiden ja monipuolisten koulutustensa ansiosta Suomen luotetuimmaksi kouluttajatahoksi. Alertumilla on 60 kouluttajaa, joista ensiapukursseja luotsaavat asiantuntijat ovat ammatiltaan ensihoitotyöntekijöitä, sairaankuljettajia ja sairaanhoitajia.

Teoriaan pohjautuvien ensiaputaitojen lisäksi opit heiltä käytännön tekniikoita, jotka ovat pelastaneet ihmishenkiä oikeissa tilanteissa. Kouluttajamme ovat saaneet kiitosta osallistavasta opetustyylistään, joka auttaa elintärkeiden taitojen sisäistämisessä vuosikausiksi.

”Koulutuksen parhaita puolia oli ehdottomasti sisällön lisäksi kouluttajan osallistava tyyli. Asiallisen mutta rennon ilmapiirin ansiosta kaikki uskalsivat osallistua!”

– Salibandyjoukkue Westend Indiansin harrastevalmennuspäällikkö Veera Inkeroinen, Alertumin ensiapukurssin osallistuja

Joustoa ja vaivattomuutta koulutuksiin tulee koulutusmarkkinoiden joustavimmista toteutustavoista. Ensiapukursseille voi osallistua webinaarin välityksellä tai lähiopetuksessa koulutustiloissa.

Kaikille avoimet SPR ensiapukurssit 4 t, 8 t, EA1 ja EA2 voidaan suorittaa webinaarikoulutuksena, joka tuo koulutuksen suorittamiseen mukavaa joustoa; koulutukseen voit osallistua vaikka kotisohvalta, mökin terassilta tai työpaikalta. Ota huomioon, että EA2-ensiapukurssi on mahdollista suorittaa vain webinaarina, eli lähiopetusta ei järjestetä lainkaan.

Onko sinulla yritys tai yhdistys, ja haluat järjestää ryhmällesi parhaiten sopivan koulutuksen? Jätä yhteydenottopyyntö, niin järjestämme yrityksesi tarpeisiin sopivan koulutuksen sinulle sopivana ajankohtana. Olivat toimitilasi sitten Paimiolla tai Pariisissa, niin rakennamme yrityksesi tarpeisiisi sopivan koulutuksen!