Alertumilla voi suorittaa kaikki ammattipätevyyskoulutukset kuten pakollisen ennakoivan ajon koulutuksendigipiirturikäyttö- ja ajo-ja lepoaikalakikoulutuksen sekä ensiapukoulutuksen.

Ammattipätevyyden suorittaminen

Kuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutus pitää sisällään yhteensä 35 tuntia koulutusta viiden vuoden aikana, josta seitsemän tuntia tulee olla ennakoivan ajon koulutusta. Käytännössä 35 tuntia koulutusta tarkoittaa viittä vähintään seitsemän tunnin kestoista koulutuspäivää.

Pakollista ennakoivan ajon koulutusta lukuun ottamatta ammattipätevyyskoulutukset voi valita itse saatavilla olevan tarjonnan mukaisesti. Ammattipätevyyden jatkokoulutukseen voi esimerkiksi helposti yhdistää työssä tarvittavat korttikoulutukset kuten työturvallisuuskorttikoulutuksen ja trukkikorttikoulutuksen.

Koulutusten suoritusjärjestyksellä ei ole väliä. Voit suorittaa koulutukset vaikka peräkkäisinä päivinä tai hiljalleen viiden vuoden aikana.

Mikä kuljettajan ammattipätevyys?

Kuljettajan ammattipätevyys koskee ammattikuljettajia, joilla on C-luokan tai D-luokan ajo-oikeus. Kuorma- ja linja-auton kuljettamista koskeva lainsäädäntö edellyttää ammattimaisessa liikenteessä toimivalta kuljettajalta ammattipätevyyttä. Alertum kouluttaa vain kuorma- ja linja-autonkuljettajien ammattipätevyyden jatkokoulutusta. Perustason ammattipätevyyskoulutusta tarjoavat useimmat autokoulut.

Ammattipätevyyskoulutus jaetaan kahteen osaan: perustason ammattipätevyyskoulutukseen ja jatkokoulutukseen. Ammattipätevyys on vaadittu henkilöliikenteessä 10.9.2008 alkaen ja tavaraliikenteessä 10.9.2009 alkaen. Perustason ammattipätevyyttä ei vaadita, jos linja-auton ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2008, ja kuorma-auton ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2009. Vaikka perustason ammattipätevyyttä ei tarvitse suorittaa, on kuitenkin suoritettava laissa säädetty jatkokoulutus.

Voinko suorittaa ammattipätevyyden jatkokoulutuksen?

Alertumin tarjoamiin ammattipätevyyden jatkokoulutuksiin voi siis osallistua, kun jokin seuraavista ehdoista täyttyy:

 • ajo-oikeus on alkanut C-kortissa ennen 10.9.2009
 • ajo-oikeus on alkanut D-kortissa ennen 10.9.2008
 • ajo-oikeus on alkanut C-kortissa 10.9.2009 jälkeen ja perustaso on jo suoritettu (tieto näkyy kuljettajan ammattipätevyyskortissa tai ajokortissa merkintänä 95)
 • ajo-oikeus on alkanut D-kortissa 10.9.2008 jälkeen ja perustaso on jo suoritettu (tieto näkyy kuljettajan ammattipätevyyskortissa tai ajokortissa merkintänä 95)

Alertumin koulutuksista ei voi saada ammattipätevyyttä mikäli:

 • ei ole C- tai D-luokan ajo-oikeutta
 • ajo-oikeus on alkanut C-kortissa 10.9.2009 jälkeen, eikä perustasoa ole suoritettu
 • ajo-oikeus on alkanut D-kortissa 10.9.2008 jälkeen, eikä perustasoa ole suoritettu

Ammattipätevyys on voimassa 5 vuotta perustason ammattipätevyyden saavuttamisesta. Ammattipätevyyden voimassaoloa voi jatkaa 5 vuodeksi kerrallaan jatkokoulutuksilla, kuitenkin enintään ajaksi, jonka ajokortin haltijan ajo-oikeus on voimassa.

Ammattipätevyyden suorittaminen Alertumilla on erittäin helppoa

 1. Valitse koulutukset, mitkä haluat suorittaa. Voit ilmoittautua koulutuksiin koulutushaun kautta. Muista tarkistaa, että koulutuksessa on merkintä Soveltuu myös kuljettajan ammattipätevyyskoulutukseksi. Voit helpottaa hakua valitsemalla hakuvaiheessa täpän
  ”näytä vain kuljettajan ammattipätevyyskoulutukset”.
 2. Kun kaikki koulutukset on käyty, varaa aika Ajovarmalta. Koulutusten jälkeen haetaan joko erillistä ammattipätevyyskorttia tai erityisehtomerkintää (95) ajokorttiin.

Jos et tiedä mitä koulutuksia olet jo suorittanut tai montako merkintää olet saanut, tarkista tiedot Traficomin sivuilta.

Pätevyyskoulutukset, joista voit saada ammattipätevyysmerkinnän

Seuraavat koulutukset soveltuvat osaksi kuorma- ja linja-autonkuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutusta.

Ennakoivan ajon koulutus (kaikille pakollinen), työturvallisuuskorttikoulutus, trukkikorttikoulutus, ensiapukoulutus 16h (kaksi ammattipätevyysmerkintää), ensiapukoulutus 8h, digipiirturin käyttö, ajo- ja lepoaika sekä työaikalakikoulutus, kuljettajan työhyvinvointikoulutus, ensiapu- ja alkusammutuskoulutus, kuorma-autonkuljettajan nosturikoulutus, pyöräkuormaajan turvallisuuskoulutus sekä ratatyöturvallisuuskoulutus (Turva).

Usein kysyttyjä kysymyksiä ammattipätevyydestä

Kuinka nopeasti merkintä näkyy Traficomilla?

Ilmoitamme hyväksytyt suoritukset sähköisen rajapinnan avulla. Useimmiten merkintä näkyy Traficomin rekisterissä koulutusta seuraavana arkipäivänä.

Voinko olla varma, että koulutus toteutuu?

Kaikki koulutukset pidetään. Alertumin koulutuksissa ei ole minimiosallistujamäärää. Ilmoittautumalla koulutukseen varmistat koulutuksen toteutumisen.

Paljonko ammattipätevyyskoulutusten suorittaminen maksaa?

Hinta riippuu valituista koulutusaiheista. Koulutusaiheiden hinnat vaihtelevat 99 euron ja 189 euron välillä. Koulutuksen hinnan lisäksi jokaisesta ammattipätevyysmerkinnästä veloitetaan viranomaiskulu 11 € (alv 0 %) sekä käsittelykulu 4 € (+ alv 24 %).

Halvimmillaan viisi ammattipätevyyspäivää voi suorittaa Alertumilla hintaan kokonaishintaan 556 euroa + alv (koulutukset 486 euroa + alv, ammattipätevyysmerkinnät 75 euroa + alv). Halvimman koulutuspaketin saa aikaan valitsemalla ennakoivan ajon koulutuksen (kaikille pakollinen), työturvallisuuskorttikoulutuksen, trukkikorttikoulutuksen tai digipiirturin käyttö, ajo- ja lepoaika sekä työaikalakikoulutuksen ja ensiapukoulutuksen 16h (kaksi ammattipätevyysmerkintää).

Ammattipätevyyskorttini on vanhentunut, mitä teen?

Jos ammattipätevyytesi on päässyt vanhentumaan, mutta olet suorittanut perustason ammattipätevyyden tai sitä ei sinulta vaadita, saat ammattipätevyyden uudelleen voimaan osallistumalla viiteen jatkokoulutuspäivään. Huomioithan, että yhden päivistä tulee olla ennakoivan ajon koulutus.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Ammattipätevyyskoulutuksista kuulee usein puhuttavan eri termeillä. Kaikki kuitenkin tarkoittavat samaa asiaa. Usein kuultuja nimiä ovat muun muassa direktiivipäivät, direktiivikoulutus, ammattipätevyyskurssi, ammattipätevyyskoulutus, CAP-päivä, CAP-koulutus, amp-koulutus.